Druk maar gezond, 5 voedingstips

 

Tip #1 “Niet alleen meer groente”

Maar meestal is het juist: ‘Wat moet ik weglaten?’ Met alleen extra groente verhoog je niet direct je weerstand. Zeker niet als je bijvoorbeeld daarnaast veel suiker eet. Suikerrijke producten zorgen voor flinke bloedsuikerschommelingen en hierdoor word je onder andere sneller moe en bouw je minder weerstand op tegen virussen en infecties.

Veel groente eten is altijd goed, maar vergeet ook niet om de cola, snoep en chips te laten liggen. Neem bijvoorbeeld iedere dag noten, kwark of een gekookt eitje mee naar je werk. Zo ben je niet meteen overgeleverd aan de snoepautomaat als je trek krijgt.”

Tip #2 “Plannen! Het kost je maar een half uurtje”

“Zorg dat je een goede balans hebt tussen werk en privé. Als je een gehaaste baan hebt en weinig tijd voor jezelf neemt, is het een stuk lastiger om gezond te eten.

Kijk bijvoorbeeld op zondag hoe je week eruitziet en zorg dat je voor de hele week boodschappen in huis hebt. Moet je dinsdag tot laat werken? Maak dan op maandag bijvoorbeeld extra volkoren pasta of zilvervliesrijst klaar, de volgende dag heb je met nog wat groente in een handomdraai een maaltijd gemaakt. Want als je op het einde van de dag pas bedenkt ‘oh, ik moet nog koken en ik heb nog niks in huis’, dan schiet je al gauw in ongezonde gewoontes.”

Tip #3 “Verras jezelf”

“Probeer regelmatig in het weekend een nieuw gezond gerecht. Gewoon doen! En bevalt dit gerecht je goed, voeg deze dan toe aan je bestaande patroon door het nieuwe gerecht te maken in plaats van iets wat je iedere week klaarmaakt.

Blijf je die switch herhalen, dan houd je het spannend en verras je jezelf iedere maand met nieuwe gerechten. Een keer Thaise curry of toch eens een pastinaakstamppotje?”

Tip #4 “Gezond hoeft niet moeilijk te zijn”

“Stress vraagt heel veel vitamine C van je. Het is dus belangrijk dat je dit aanvult met groente en fruit. Dat kan heel simpel door bijvoorbeeld maaltijdboxen te laten bezorgen. Dan maak je het iets makkelijker voor jezelf en heb je binnen een half uur al een maaltijd met voldoende groente op tafel. Daarmee eet je ook vaker de groentes van het seizoen, waardoor je nog meer verschillende vitamines en mineralen binnen krijgt. De boxen geven je bovendien inspiratie voor nieuwe recepten.

En werk je veel ’s nachts? Kies dan voor licht verteerbare en eiwitrijke maaltijden die je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Bijvoorbeeld voor een bakje kwark met fruit of een omelet.”

Tip #5 “Leg de lat niet te hoog voor jezelf”

“Ook al verander je maar één of twee dingen aan je patroon, dan is dat al supergoed. Mensen eten vaak zoals ze het gewend zijn te doen, dus je kunt niet van jezelf verwachten dat je het morgen opeens 100% anders doet. Probeer het stap voor stap te aan te pakken.

Maak je nu een nieuwe maaltijd per week ter vervanging van wat je al jarenlang maakt? Of haal je de cola en de chips alleen nog maar tevoorschijn tijdens de visite? Dan ben je al op de goede weg.”

Bekijk hier de video met de tips

Vind je de 5 voedingstips voor een betere weerstand interessant en wil je meer leren over een gezonde leefstijl? Volg dan één van de Vitale Leefstijlworkshops

Deel dit bericht

Druk maar gezond, 5 voedingstips